Οι στατιστικές αναφέρουν πως εάν 100 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες δεν χρησιμοποιήσουν καθόλου κάποια μέθοδο αντισύλληψης τότε περίπου οι 80 θα μείνουν έγκυες σε ένα χρόνο.

Οι γόνιμες μέρες για μια γυναίκα είναι περίπου 7-8 κάθε μήνα. Το ωάριο ζει μόνο 24 ώρες αλλά το σπερματοζωάριο ζει έως και 7 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η σεξουαλική επαφή γίνει έως και 7 ημέρες πριν την ωοθυλακιορρηξία μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη 12 με 16 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο.

Μελέτες δείχνουν πως ένα στα έξι ζευγάρια δεν κατορθώνουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Η αιτία μπορεί να οφείλετε σε κάποιο πρόβλημα της γυναίκας ( π.χ σαλπιγγικός παράγοντας, απουσία ωοθυλακιορρηξίας ) ή σε ανδρικό πρόβλημα ( π.χ χαμηλός αριθμός σπερματοζωάριων ) ή και στους δύο.

Αιματολογικές εξετάσεις, υπέρηχος και λαπαροσκόπηση είναι οι βασικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει η γυναίκα και σπερμοδιάγραμμα ο άνδρας. Ανάλογα με τα ευρήματα υπάρχουν θεραπείες με χάπια ή ενέσεις που μπορούν να προκαλέσουν ωοθυλακιορρηξία η οποία ελέγχεται με ορμονικές εξετάσεις και υπέρηχο. Στη συνέχεια η σπερματέγχυση και η εξωσωματική δίνουν τις περισσότερες φορές τη λύση με 30-40 % πιθανότητες επιτυχία σε κάθε κύκλο θεραπείας.