Διατροφή στην κύηση
Ο όρος υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη δε διαφέρει από τη σωστή διατροφή και σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής μας. Επίσης υγιεινή διατροφή δε σημαίνει πως η έγκυος πρέπει να τρώει κάτι που δεν την ευχαριστεί. Εάν η διατροφή σας πριν την εγκυμοσύνη είναι ισορροπημένη τότε δε χρειάζονται ιδιαίτερες παρεκκλίσεις κατά την εγκυμοσύνη. Το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει πάντα να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή. Επίσης το κρέας ή τα ψάρια, τα αυγά, το κοτόπουλο, τα όσπρια αποτελούν αναγκαίες πηγές πρωτεϊνών. Σίγουρα τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη καλό είναι να περιορίζονται στο ελάχιστο. Υπάρχουν κάποιες τροφές που θεωρούνται «επικίνδυνες» για την εγκυμοσύνη. Παρόλο που ο κίνδυνος είναι συνήθως πολύ μικρός καλό είναι να αποφεύγονται: μη παστεριωμένα γάλατα και τυροκομικά ,το πατέ, το συκώτι, τα ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα αυγά, οι μαγιονέζες, τα παγωτά μηχανής.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλό να ακολουθήσετε μια σωστή ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλίσετε την άριστη ανάπτυξη του μωρού σας. Η ποιότητα της τροφής και όχι η ποσότητα είναι καθοριστική.
Βοηθούν στον σχηματισμό και την ανάπτυξη των ιστών και στην παραγωγή ορμονών και αντισωμάτων. Πλούσιες τροφές σε πρωτεΐνες είναι τα αυγά, το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Χρησιμοποιούνται σαν άμεση πηγή ενέργειας και θερμότητα. Βρίσκονται σε αφθονία στα δημητριακά, στα όσπρια, στα λαχανικά (αγκινάρες, κουνουπίδι, μαρούλι, λάχανο), στους βολβούς (πατάτες, παντζάρια, καρότα), στα φρούτα, στο μέλι, στο γάλα.
Τα ζωικά λίπη καθώς και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, η σαντιγί, τα παγωτά και τα γλυκά, όπως και τα τηγανητά είναι πιο δύσπεπτα. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε ωμό βούτυρο και παρθένο ελαιόλαδο που χωνεύεται με μεγαλύτερη ευκολία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και D.
Τα ζωικά λίπη καθώς και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, η σαντιγί, τα παγωτά και τα γλυκά, όπως και τα τηγανητά είναι πιο δύσπεπτα. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε ωμό βούτυρο και παρθένο ελαιόλαδο που χωνεύεται με μεγαλύτερη ευκολία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και D.
Οι φυσικές πηγές των κυριότερων βιταμινών βρίσκονται σε οποιονδήποτε ζωικό ιστό (συκώτι, κρόκο αυγού, γάλα, τυρί), στα λίπη και έλαια (φυτικό βούτυρο, λάδι, μουρουνέλαιο), στα φρούτα (μήλα, μπανάνες, σύκα, ροδάκινα, φράουλες, πορτοκάλια), στα δημητριακά και στα λαχανικά.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του νεογνού. Σπουδαίες πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, τα φιστίκια, καθώς και μερικά είδη δημητριακών.
Ο σίδηρος αποτελεί το κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης του αίματος. Η έλλειψη του προκαλεί αναιμία, αδυναμία, ζάλη, ανορεξία, πονοκέφαλο, εύκολη κόπωση. Βρίσκεται στο συκώτι, σπλήνα, μεδούλι, κρόκο αυγού, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δαμάσκηνα, σύκα, πράσινα χόρτα και κυρίως στο σπανάκι.
Βάρος και κύηση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ιδανική αύξηση του βάρους της γυναίκας είναι από 9 έως 16 κιλά (12,5 μέσος όρος). Το βάρος μπορεί να αυξάνει από την αρχή της εγκυμοσύνης λόγω κατακράτησης των υγρών. Πολλές γυναίκες δεν παίρνουν σχεδόν καθόλου βάρος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Καλό είναι να γίνεται μέτρηση και καταγραφή του βάρους στην αρχή της εγκυμοσύνης σαν μέτρο σύγκρισης. Η αύξηση αυτή του βάρους προέρχεται από:
- Το μωρό 2,5 έως 4 κιλά
- Τον πλακούντα 0,5 έως 1 κιλό
- Το επιπλέον βάρος της μήτρας, των μαστών
- Και των αποθηκών ενέργειας και λίπους 2-5 κιλά
- Το επιπλέον βάρος του αίματος 2-4 κιλά
Γεύματα: 3 πλήρη ή 6 μικρά και ελαφριά
Θερμίδες: 2.500-2.900 καθημερινά.
Μεγάλη κατανάλωση υγρών: 1 λίτρο νερό + χυμοί + γάλα + σούπες.
Δίατια μετά την εγκυμοσύνη
Εάν μετά τον τοκετό θέλετε να χάσετε βάρος, τότε καλό είναι να προσέξετε τις ακόλουθες οδηγίες: Οι εντατικές δίαιτες είναι πάντα επιβλαβείς και απαγορεύονται ειδικά αμέσως μετά την γέννηση ενός παιδιού.
- Μετά τον τοκετό είναι φυσιολογικό να χάσετε βάρος. Αν ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, θα αποκτήσετε πιθανότατα και πάλι το βάρος που είχατε πριν από την εγκυμοσύνη μέσα σε διάστημα 6 μηνών από τον τοκετό.
- Αν πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσετε κάποια ειδική δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
- Η άσκηση θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να επανακτήσετε ένα σφιχτό σώμα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για σχετικές οδηγίες.
- Αν ο γιατρός σας προτείνει άσκηση, ξεκινήστε ήρεμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσετε ειδικά μαθήματα ασκήσεων για νέες μητέρες.
- Να ξεκινάτε κάθε πρόγραμμα ασκήσεων με προθέρμανση για να προετοιμάζετε τους μυς σας
- Να είστε σίγουρη ότι ακόμα και η έντονη άσκηση δεν έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του γάλακτός σας.