Βαριά περίοδος

Περίπου μια στις πέντε γυναίκες έχει πρόβλημα με βαριά περίοδο, δηλαδή μηνορραγία. Πολλές φορές η γυναίκα νιώθει κουρασμένη χωρίς ενέργεια λόγω αναιμίας. Κάποιες φορές χρειάζεται να αλλάζει η γυναίκα συνέχεια σερβιέτες, κάτι σίγουρα ενοχλητικό που δεν αφήνει την γυναίκα να προγραμματίσει τη ζωή της.

Υπάρχουν λύσεις για το πρόβλημα ανάλογα με την αιτία που είναι κυρίως ορμονικές διαταραχές, αλλά μπορεί και ινομυώματα, πολύποδες, λοιμώξεις.

Φαρμακευτική θεραπεία.

 • Τα αντιπηκτικά και ορμονικά σκευάσματα είναι πολύ συχνά αποτελεσματικά σε πάνω από το 70% των περιπτώσεων.
 • Το ενδομήτριο σπιράλ με προγεστερόνη λειτουργεί σαν σπιράλ, αλλά συγχρόνως απελευθερώνει προγεστερόνη στο ενδομήτριο σταματώντας την αιμορραγία. Έχει πάνω από 70% επιτυχία. Δεν χρειάζεται αναισθησία.
 • Το ενδομήτριο μπαλονάκι είναι μια μέθοδος η οποία ουσιαστικά καίει το ενδομήτριο μειώνοντας ή και σταματώντας έτσι την αιμορραγία. Γίνεται με ελαφριά αναισθησία και διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Έχει επιτυχία 90%. Έχει ένδειξη για γυναίκες που δεν επιδιώκουν μελλοντικά εγκυμοσύνη.
 • Η υστεροσκόπηση είναι μια τεχνική με την οποία γίνεται θερμική καταστροφή του ενδομητρίου. Γίνεται με ελαφριά αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Έχει 85% επιτυχία και ένδειξη για γυναίκες που δεν επιδιώκουν εγκυμοσύνη.

Η υστερεκτομή είναι η αφαίρεση της μήτρας. Γίνεται με γενική αναισθησία. Μπορεί να γίνει με ή χωρίς αφαίρεση των ωοθηκών και με ή χωρίς την αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας. Μπορεί να γίνει είτε κοιλιακά είτε κολπικά ανάλογα με το μέγεθος της μήτρας και την ένδειξη. Χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα και η γυναίκα μένει στην κλινική για 5 ημέρες. Σίγουρα μετά την εγχείρηση χρειάζεται προσοχή τις πρώτες ημέρες, αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και σήκωμα βάρους.

Πόνος περιόδου

Η δυσμηνόρροια είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε μήνα μία στις τέσσερις γυναίκες. Είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί είτε από εσάς μόνο είτε και με τη βοήθεια του γιατρού σας. Σίγουρα όμως πρώτα θα πρέπει να αποκλεισθούν κάποια σπάνια σοβαρότερα αίτια που μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα όπως: Η πυελική φλεγμονή και η ενδομητρίωση. Τι μπορείτε να κάνετε;
 • Τοποθετείστε κάτι ζεστό στην κοιλιά σας και ξαπλώστε ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο.
 • Κάντε μασάζ με τα δάκτυλά των χεριών σας στη μέση σας.
 • Δοκιμάστε ένα ζεστό τσάι ή χαμομήλι ή σοκολάτα.
 • Ελαφρές ασκήσεις του σώματος μπορούν να βοηθήσουν.
 • Η λήψη ασβεστίου είτε με τη διατροφή είτε με φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί να βοηθήσει.
 • Τα αναλγητικά φάρμακα είναι αρκετές φορές η λύση. Ίσως χρειασθεί ο γιατρός σας να δοκιμάσει κάποια έως ώτου βρει το καταλληλότερο και πιο ικανοποιητικό για σας
 • Η ορμονική θεραπεία με χάπια προγεστερόνης ή αντισυλληπτικών μπορεί να βοηθήσουν τις περισσότερες φορές ρυθμίζοντας το ορμονικό σας περιβάλλον